Så lär du dig leva med fibromyalgi

 

Har du fått diagnosen fibromyalgi eller misstänker du att du är drabbad? Då tillhör du kanske den cirka kvarts miljon svenskar som lever med kronisk smärta och trötthet. Men det går att må bra – om du vet hur du ska hantera din situation.

Number of characters: 4 701

Text: Jessica Holm

Ständig smärta trots vila, tung trötthet, sömnstörningar och så kallad ”hjärndimma”. Symptomen vid smärtsyndromet fibromyalgi kan vara tuffa att leva med. Faktum är att grunden till att må bättre är att acceptera sin livssituation och kunna hantera sin smärta mentalt och fysiskt.

– Vi brukar säga att det viktigaste är att lära sig må bra med sin fibromyalgi, inte trots den.  Att acceptera smärtan och prova sig fram till vad man mår bäst av är det mest effektiva, säger Marie-Louise Olsson, ordförande i Fibromyalgiförbundet.

Sjukdomen fibromyalgi är känd sedan länge, men det var först på 80-talet som diagnosen verkligen accepterades. Den exakta orsaken till vad som utlöser sjukdomen är fortfarande till stor del okänd. Men studier visar att smärtregleringen i centrala nervsystemet inte fungerar som den ska hos personer med fibromyalgi. Studierna visar även att en psykisk överbelastning är vanligt förekommande.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in