Så fungerar neurofeedback – den nya metoden mot oro och ångest

 

Medicin och psykoterapi är de vanligaste sätten att bekämpa oro, ångest och nedstämdhet. Men det finns alternativ. Maria Leijonhielm har provat neurofeedback, en ny metod som skapar direktkontakt med själva sambandscentralen: hjärnan.

Number of characters: 8 596

Foto: Privat

Mycket av vår hjärnas funktioner och möjligheter är ännu okända, men de senaste decennierna har kunskapen ökat betydligt. Idag vet vi att det är kommunikationen mellan celler och cellgrupper i hjärnan som skapar våra känslor och tankar. Samspelet mellan de olika delarna är beroende av elektriska kretsar med olika frekvenser. Just det är avstampen i neurofeedback, säger Anna Gerge, fil. doktor och leg psykoterapeut.

I drygt fem år har hon använt sig av neurofeedback (NFT) som ett komplement till annan psykoterapeutisk behandling och min intervju med henne får börja med en kort känna-på-session.

Jag sätter mig i en fåtölj och får elektroder fastsatta på hjässan, hörlurar över öronen och nalle i knäet. På teveskärmen framför mig rör sig en animerad film genom en regnskog. Bilden är svart i kanterna och färgerna gråbleka. Men så plötsligt vidgar sig bilden så den täcker hela bildrutan, färgerna och musiken blir intensivare samtidigt som nallen börjar vibrera. Under de påföljande 10 minuterna förändras bilden, ljudet och vibrationerna kontinuerligt. Själv gör jag ingenting mer än att med blicken följa filmen på skärmen.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in