Så blir du en bättre löpare genom mental träning

Löpare
 

Lukten av regnvåt asfalt i näsan, känslan av stöten genom kroppen när skorna träffar marken och så tankarna i huvudet. Det psykologiska är en viktig del för att kunna lyckas fysiskt.
– När kroppen är som tröttast orkar man alltid lite till om man har tränat det mentala, säger maratonlöparen Amanda Wennberg.

Number of characters: 6 123

Allting i kroppen hänger ihop för en löpare, från det mentala till det kroppsliga. Hur kan något som är så fysiskt samtidigt vara så psykiskt?

– Det psykiska är otroligt viktigt när det kommer till löpning. Huvudet kan många gånger spela en ett spratt och det handlar verkligen om att ha det mentala med sig när man tränar och tävlar. Man kan vara i sitt livs form rent fysiskt och vet att man borde klara av sitt mål, men är inte huvudet med går det oftast inte, säger maratonlöparen Amanda Wennberg.

Anders Herrmann är legitimerad psykolog, idrottspsykolog, löpcoach och medel- och långdistanslöpare. Han menar att en viktig mental egenskap för långdistanslöpare är att kunna koncentrera sig över lång tid. Inte minst under tävling, där det måste finnas ett konstant fokus på att känna in kroppen för att kunna fördela krafterna på ett optimalt sätt.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in