Psoriasis – en av våra vanligaste folksjukdomar

Puffbild
 

Hud som kliar och flagnar med runda, röda utslag som täcks av ljusa fjäll. Psoriasis är en folksjukdom där immunförsvaret angriper sig själv vilket ger besvär i huden, men det kan också ge smärta i lederna. Nu pågår svensk forskning kring hur D-vitamin kan påverka uppkomsten av och förloppen av hudsjukdomen psoriasis.

Number of characters: 7 968

Text: Jessica Holm

Man brukar säga att omkring 300 000 svenskar har den autoimmuna sjukdomen psoriasis och att fler än 125 miljoner människor världen över är drabbade. Sedan 2013 är psoriasis klassad av WHO, Världshälsoorganisationen, som en allvarlig kronisk inflammatorisk systemsjukdom och ett globalt hälsoproblem. Det är inte en smittsam sjukdom, men eftersom den slår så pass hårt mot dem som är drabbade, anser WHO att sjukdomen behöver bättre global medvetenhet och vård. 

Stor risk för följdsjukdomar

Studier visar att allvarlig psoriasis kan förkorta livslängden med i genomsnitt 3,5 år för män och 4,4 år för kvinnor. Risken för följdsjukdomar är nämligen stor, och den ökar med åldern och beroende på hur allvarlig form av psoriasis en person lider av. Vanliga följdsjukdomar är reumatism, hjärtinfarkter, magsår och lindrig leversjukdom.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in