Mordet utlöste min psykossjukdom

Number of characters: 8 336

Pebbles Karlsson Ambrose har diagnosen schizoaffektivt syndrom. I boken ”Jag vet inte var psykoser kommer ifrån”, som precis har kommit ut även som ljudbok, berättar hon avskalat och personligt om hur det började och hur det är att leva med psykisk ohälsa.

Foto: Lotta Modin

Kvinnan som öppnar dörren ser ut som vem som helst av oss. Och det är just det som är ett av problemen: psykisk ohälsa syns inte utanpå. Än idag är det både skambelagt och mycket hyschhysch att ha en psykisk sjukdom, trots att ungefär 30% av alla sjukskrivna har en psykisk diagnos. Det är alltså mycket vanligare än vad många tror. Det drabbar också alla samhällsklasser.

Vi går in i den lite stökigt hemtrevliga lägenheten. På teven går en film och i soffan ligger Pebbles dotter Hanna och en kompis och slappar. Pebbles gör i ordning kaffe till mig och en stor mugg, modell balja, te till sig själv.

Mitt första intryck av Pebbles är att hon är ganska försynt men varm och omtänksam. Under lite allmänt småprat vid det svarta köksbordet berättar Pebbles att hon är en aning nervös inför intervjun. En anledning är att hon inte klarar av så mycket nytt, påfrestningar eller stressfaktorer sedan hon blev sjuk. Oron att det ska börja surra i huvudet finns alltid där.

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in