Kroppskomplex? Så här bryter du tankefällan!

Så här slipper du kroppskomplex
 

Undviker du att bada i havet om sommaren för att du skäms över din kropp? Har du jämt långbyxor för att slippa visa bristningarna på benen? Eller undviker du till och med speglar?

Number of characters: 6 859

Foto: Unsplash

– Kroppskomplex begränsar dig enormt mycket i tillvaron. De gör ju att du aldrig kan känna dig riktigt lugn och glad, och du trycker ner din självkänsla, säger Åsa Palmkron Ragnar, psykiater och KBT-terapeut.

Effekten blir lätt att man lever som i ett väntrum till det riktiga livet. Man föreställer sig hur snygg man kommer vara när man fixat till sig och hur lycklig, social, och populär man plötsligt blivit.

– Du riktigt ser framför dig hur du är på en fest, och då är du sådär utåtriktad och spontan som du alltid drömt om, alla vill prata med dig. Men det enda den här drömbilden ger dig är att du hindrar dig själv från att må bra i nuet. Dessutom missar du saker i livet som du egentligen hade velat göra, säger Åsa och tillägger:

– Självkänslan sitter inte i utseendet. Lycka är inte samma sak som att modellera om din kropp. Kroppen är du och inte något objekt. För varje gång du tänker något om dig själv så förstärks det tankespåret i hjärnan, och till sist blir det en del av din självbild, en ”sanning” om hur du är eller ser ut. Ofta är vi inte ens medvetna om hur vi ser på oss själva eftersom det är så inkapslat och invant. Dina komplex är med andra ord en tankefälla.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in