Gurkmeja – alla fördelarna med att äta superroten

 

Gurkmejan är en omtyckt liten rot med många hälsoegenskaper och anses vara en närmast magisk smaksättare i olika maträtter. Men visste du att det är ämnet kurkumin som både ger kryddan sin gula färg och verkar hälsofrämjande?

Number of characters: 8 567

Text: Jessica Holm

Gurkmeja, med det latinska namnet Curcuma longa, är en omtyckt krydda. Egentligen är gurkmeja namnet på en art i växtfamiljen ingefärsväxter. Det är växtens jordstam, roten, som vi är mest bekanta med eftersom den vanligtvis kokas, torkas och sedan mals till ett gult gurkmejapulver. Gurkmejan härstammar från Sydostasien och den största producenten i världen är Indien. Det sägs att äventyraren Marco Polo var den första som tog med sig plantan till Europa, där den beskrevs som ”en frukt som påminner om saffran”.

I andra delar av världen hade dock gurkmejan använts länge. Den aktiva substansen i gurkmejan, som verkar hälsofrämjande, är kurkumin, som också ger kryddan dess starkt gula färg. Gurkmeja används flitigt i det indiska köket och världen över har växten funnits inom folkmedicinen i tusentals år.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in