Nick Hornby: “Populärkulturen öppnade portarna för arbetarklassen”

Nick Hornby
 

Den brittiske författaren har skrivit en roman med utgångspunkt i sitt förakt för uppdelningen mellan "finkultur" och "fulkultur". Charlotta E Lindell har talat med honom.

Number of characters: 5 386

”Läs bara de böcker du gillar och strunta i resten.”

En självklarhet kan tyckas men när Nick Hornby yttrade dessa ord under en litteraturfestival häromåret blev det stort liv i brittiska medier.

Hornby – som slog igenom stort med ”Fever pitch” och ”Om en pojke” – tycker att det är fånigt att skilja på ”finkultur” och ”fulkultur”.

– Det ena utesluter inte det andra och populärkulturen besitter en sprängkraft som inga andra kulturyttringar gör, säger Nick Hornby över telefon. I sin sjunde och senaste roman, ”Funny Girl” (översatt av Emö Malmberg, Bokförlaget Forum) tar han upp just detta tema.

Boken inleds år 1964. Barbara Parker blir utsedd till ”Miss Blackpool” i sin nordengelska hemstad. Bara minuter efter kröningen inser hon att utmärkelsen innebär en mängd plikter i ett helt år och beslutar sig för att sticka. Hon beger sig till London för att förverkliga sin dröm: att bli komiker som sin amerikanska tv-idol Lucille Ball i ”Lucy Show”. Hon får jobb på ett varuhus och av en slump träffar hon på en skådespelaragent. Hon tar artistnamnet Sophie Straw – en blinkning till 1960-talets berömda sångerska Sandie Shaw – och blir snart en av Storbritanniens största tv-stjärnor i en komediserie på BBC.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in