Emily Hobhouse kämpade mot brittiska krigsbrott

Engelskan Emily Hobhouse kämpade för fred och medmänsklighet. För detta bombarderas hon med ruttna grönsaker och skymfades som förrädare.  Hon räddade tusentals människoliv men är nästan bortglömd idag.

9 min lästid

Collage ovan: Foton av National Women’s Monument User:Katangais/Wikimedia CC BY -SA 3.0 Porträtt av Emily Hobhouse av Hugo Naudé.

Den 27 december 1900 anlände den 40-åriga miss Emily Hobhouse till den brittiska kolonin Sydafrika. I norra delen av landet krigade britterna mot boerna, ättlingar till nederländska kolonister. Boerna som även kallas afrikander hade grundat självständiga republiker som britterna ville erövra.

För att knäcka deras motstånd brändes hela städer ned och kvinnor och barn spärrades in i läger. Även vanliga flyktingar föstes in där och snart skördade svält, köld och smuts många offer. Allra värst var förhållandena i lägren som upprättades för svarta från boerrepublikerna.

Människor med olika hudfärg och etnicitet blev flyktingar under striderna i Sydafrika. Den som inte var vit löpte allra störst risk att förvägras livsnödvändig hjälp. Britterna hävdade att de – till skillnad från boerna – värnade om alla människor oavsett hudfärg, men detta var bara propaganda.
Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in