Det bästa sättet att rengöra ditt grillgaller (och de åtta nästbästa)

Så gör du rent grillgallret

Sommartider är grilltider. Men med grillningen kommer också rengöringen av grillgallret, detta eviga gissel. Hur får du egentligen rent det grisiga gallret utan blod, svett och tårar? Martin Nordh, Sveriges grillmästare 2015, har svaret. Och det är enklare än du tror. Dessutom listar vi åtta andra sätt som också funkar – fast kanske inte riktigt lika bra.

3 min lästid

Säg den som inte ägnat timmar åt att försöka få rent det grisiga och klibbiga grillgallret efter en trevlig middag, en sysselsättning som kan vara minst sagt slitsam. Men det finns faktiskt ett knep som fixar rengöringen snabbt och enkelt. Knepet innebär att du lämnar problemet till morgondagen. Och då låter grillen själv sköta jobbet. 

– När du har grillat klart vill du så klart hellre sätta dig och njuta av maten än att ställa dig och rengöra gallret, och det tycker jag att du ska kunna göra, säger Martin Nordh, Sveriges nya grillmästare från tv-programmet med samma namn. 

Själv har han inga problem att lämna det smutsiga gallret till nästa gång han ska grilla. Då tänder han bara grillen en stund i förväg, lägger gallret på den rejält upphettade grillen så att rester av mat och marinad förkolnas. De går då lätt att skrapa bort med en grillborste och vips är grillen ren och redo att användas igen.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?