USA:s mest beryktade krimreporter i våldets Miami

 

Under 80-talet varnades svenska turister för rånar- och mördarligorna i Miami. Journalisten Thomas Sjöberg reste i början av 90-talet till Miami för att träffa Edna Buchanan – dåtidens mest hårdkokta kriminalreporter och deckarförfattare. Följ med på en rundtur i ett Miami som kallades "våldets huvudstad".

Number of characters: 9 806

Det sägs att det finns två personer som folk i Miami omnämner med förnamn – utan att känna dem. Den ene är Fidel. Den andra är Edna.

Edna Buchanan.

Aldrig hört talas om henne?

Okej, detta är Edna:

Hon är USA:s ryktbaraste kriminalreporter. Hon har bevakat över fem tusen våldsamma dödsfall för sin tidning, Miami Herald. Hon anländer alltid först till brottsplatsen i sin lilla sportbil och högklackat med en Smith & Wesson 38′ i handfacket; före polisen, före ambulansen, men bara steget efter gärningsmannen och precis i tid så att hon hinner intervjua offer – om de fortfarande lever – och vittnen innan de tas om hand. Hon har vunnit Pulitzer-priset och skrivit sex böcker. Hon har dedikerat sitt liv åt jobbet och hon lever ensam med sina fyra katter i en villa i Miami Beach. Hon är enligt vissa uppgifter född 1938, enligt andra tio år senare. Själv svarar hon inte ens på frågan.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden