Córdoba: Besök alla uteplatsers sköna moder

Alcázar Viejo kallas en stadsdel i centrala Córdoba som håller sina typiska andalusiska patios öppna för nyfikna året runt.
 

Historien lyser alltid igenom i nutiden, även i detaljerna. Inte minst gäller det den spanska staden Córdobas intima innegårdar, patios. Nyckeln till stadens trädgårdar finns i den muslimska synen på hemmet och dess uterum. Den privata karaktären, att de är vända inåt snarare än utåt. En atmosfär av lugn och intimitet där vatten har en framträdande plats.

Number of characters: 8 597

Text och bild: Dan Rosenholm

Staden Córdoba i södra Spanien brukar ses som en av Europas absolut varmaste. Den präglas av sitt moriska arv, morerna var alltså det muslimska rike som styrde över stora delar av Spanien under nästan 500 år. År 711 räknas som erövringstidpunkten. Några årtionden senare hade morerna redan nått Pyrenéerna där de stoppades av frankerna. Sedan trycktes de tillbaka mot Afrika, sakta men säkert, tills de 1492 tvingades lämna också staden Granada, den sista utposten. Men tro inte att det bara var ett religionernas krig, då som nu handlade det mest om allianser och stridigheter mellan maktfullkomliga furstar.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden