Därför gör natur och trädgård gör oss glada och lyckliga

Från Carl von Linnés Hammarby utanför Uppsala ser man ut över jordbrukslandskapet, ett sätt att slippa storstaden. Behoven var desamma då som nu.
 

Lev längre, bli lyckligare. Bland gröna blad får man sinnesro och inte sällan en vältränad kropp. Det säger forskningen och det förstod många innan mormorsmor ens var påtänkt.

Number of characters: 4 592

Text och bild: Dan Rosenholm

Det är i naturliga miljöer vi får vila. Genetiskt är vi i stenåldersmänniskor, utformade för att leva i skog och på fält, bland gröna blad, stora stenar och med vilda djur inpå knuten. Hjärnan är inte anpassad till ett modernt liv, intrycken blir för många. Smartphones, köpcentrum och bilköer drar igång våra skyddssystem.

Olika typer av rekreationer ger olika stor påverkan på hälsan. Störst positiv effekt har naturbaserade; friluftsliv, trädgård, sommarstuga, sällskapsdjur, vandring och fiske. Att umgås med släkt och vänner är också viktigt, liksom kulturella aktiviteter. Däremot har gloende på skärmar visat sig mer skadligt än nyttigt, fast för att räkna ut det behövs knappast någon forskning .

Från Carl von Linnés Hammarby utanför Uppsala ser man ut över jordbrukslandskapet, ett sätt att slippa storstaden. Behoven var desamma då som nu.
Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden