Så hanterade Dramatens ledning stjärnskådespelarnas framfart

1999 fick jag i uppdrag av dåvarande chefen för Aftonbladets söndagsbilaga att kartlägga vad som pågick bakom kulisserna på landets främsta nationalscen. Bakgrunden var fyra av de manliga stjärnskådespelarnas brutala framfart i sina privatliv. Hur hanterade teaterledningen att deras stjärnor inte bara riskerade att ödelägga sina egna liv, utan även andras? Svaret står att läsa i mitt reportage. Det publicerades aldrig och jag fick inte veta varför. Men här är texten, tjugo år senare och mer aktuell än någonsin.

Number of characters: 22 104

Foto: Pressbild/Dramaten

Dramatiska Teatern befinner sig vintern 1996 mitt i ett tumultartat chefsbyte när första smockan delas ut. En ung men ännu inte så känd skådespelare i det mytomspunna huset vid Nybroplan plågas av ett infekterat förhållande i upplösning. En kväll brister han och slår modern till sina båda barn i ansiktet.

Nyheten att Ingrid Dahlberg från Kanal 1 Drama tar över efter Lars Löfgren presenteras den 1 februari. Redan samma vecka går Bibi Anderson ut i en debattartikel och kräver att hela styrelsen byts ut, eftersom den inte lyssnat på personalens synpunkter i chefsfrågan. På hösten går Ingrid Dahlberg parallellt med Lars Löfgren för att lära sig huset och den 1 oktober tillträder hon posten som t f teaterchef.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden