Robbie Robertson var arkitekten till americana

 

”Virgil Kane is the name, and I served on the Danville train …”
Robbie Robertson skrev låten om det amerikanska inbördeskriget. Levon Helm sjöng texten med en inlevelse få är kapabla till.

Number of characters: 4 253

Nu har också Robbie Robertson lämnat jordelivet 80 år gammal. För initierade var han en ikon, men samtidigt har han lyckats gå under radarn och är inte så känd hos allmänheten som meritlistan borde räcka till. När hyllningar dök upp i sociala kanaler syntes kommentarer som ”vem är det?”. Och vi talar inte om en artist som det har varit tyst om sedan 1970-talet. Tvärtom, Robbie Robertson har gett ut skivor, skrivit böcker och gav gärna intervjuer kring sina släpp fram till slutet. 

Några snabba fakta: Jaime Royal ”Robbie” Robertson, var med om att elektrifiera Bob Dylan; spelade på Dylans mästerverk Blond on Blond; låtskrivare och gitarrist i The Band; spelade på Woodstockfestivalen 1969; medproducent till den hyllade musikfilmen The Last Waltz; var supervisor åt Martin Scorsese; framgångsrik solokarriär på 1980–90-talen; gav ut biografin Testimony 2017, som är grunden för filmen Once Were Brothers (2019).

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden