Formgivaren som tänkte utanför (cd)boxen

 

Har du kvar dina cd-skivor? I så fall ligger de troligen i en flyttkartong på vinden. Men någonstans i en 17-åring musikdyrkares hjärta gror ett växande intresse för föremålet som pappa brukar skrapa bilrutan med. Krafter du inte kommer kunna stoppa. För en designer finns det anledning att blicka tillbaka till decenniet då Stefan Sagmeister var kungen av cd-omslag. 

Number of characters: 4 916

Året är 1996 och den omåttligt populära programledaren David Letterman gör en påannons till den skivaktuella Lou Reed, som ska uppträda i Letterman Late Show. I handen håller han en mörkblå cd-skiva. Letterman gör nu något mycket ovanligt. Han kommenterar designen av cd-skivan, flera gånger! ”How slick is that? Very, very cool.”

Ungefär här, 1996, når cd-skivan sin kulmen som produkt och musikformat. Den har ingen konkurrens att tala om. Vinylskivan har blivit dödförklarad och mp3-spelarna är några år bort. Formgivaren Stefan Sagmeister, som designat Lou Reeds cd, älskar uppdrag inom musikindustrin mest av allt och sörjer nog att inte lp-konvolut efterfrågas längre. Men Sagmeister ser en utmaning i att designa 12 x 14 cm hårdplast, så kallad jewel case, på ett sätt som ökar attraktionskraften för skivan. Lettermans hyllning av designen på bästa sändningstid i USA är en höjdpunkt i formgivarens karriär.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden