Julen – en högtid med rötter i många traditioner

Ord med julstämning
 

I Sverige slutar året när det är som allra mörkast, och sedan länge har vi livat upp denna tid med fester. Både traditionerna och orden vi förknippar med dem har långa rötter bakåt, till flera olika kulturer.

Number of characters: 8 868

Vintersolståndet

När vårt land är som allra mörkast, då når vi vänd­punkten då dagarna lång­samt blir ljusare igen. Det är inte kons­tigt att tiden runt vintersolståndet har firats i så många kulturer.

Vintersolståndet handlar liksom sommar­solståndet ett halv­år tidigare om jordens lut­ning. I mid­vinter­tid ligger norra halv­klotet som längst från solen vilket ger oss ett dygn då det knappt blir ljust – och ovan­för pol­cirkeln går solen aldrig upp den här tiden.

Som regel inträffar vinter­solståndet oftast 21 decem­ber i Sverige, men vart fjärde år blir det 22 decem­ber (sista året i skottårs­cykeln).

Dock är skill­naderna små dagarna före och efter vintersolståndet – midvinter­veckorna är en mörk tid i Sverige. Det är där­för inte kons­tigt att vi har för­sökt liva upp oss med fester, som van­ligt är vid årets bryt­punkter.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden