Därför används ordet majstång vid midsommar

Majstång
 

Till midsommar är det nog många som klär en stång i löv och blommor och kallar det för en majstång. Men kan det verkligen heta majstång när man firar midsommar i juni? Och vad är det egentligen vi firar när vi dansar runt stången?

Number of characters: 4 925

Foto: Adobe Stock

Stången vi reser på fredagen den tredje veckan i juni kallas både midsommarstång och majstång. Att det kallas midsommarstång är inte så konstigt eftersom vi reser den när vi firar midsommar, men majstång kan tyckas vara en lite märklig benämning för något man håller på med i juni.

Dock kommer benämningen majstång från verbet maja, att pryda med löv. Ordet majstång har därför inte med månaden maj att göra, däremot hänger sannolikt månadsnamnet maj ihop med verbet maja.

Midsommar
Att midsommarstången också kallas majstång har inte med månaden maj att göra utan att den majas, smyckas med löv.

Att maja, att smycka med löv, för att markera vårens ankomst är nämligen en mycket gammal sed som ursprungligen kommer från germanska länder. Själva majstången kom sannolikt till Sverige under 1400- eller 1500-talet med tyska invandrare, men eftersom det inte finns så mycket utslagna löv i Sverige i början av maj knöts stången till midsommarfirandet istället.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden