Eyvind Johnson stöttade norrmännen genom tidning – spreds från hand till hand

 

Eyvind Johnson (1900—1976) varnade tidigt för den framväxande nazismen. Redan i början av 1920-talet, när han var bosatt i Berlin, såg han med växande oro den nazistiska ideologin växa fram i den av ärkefienden Frankrike besegrade nationen; i sina resebrev till svenska tidningar skrev han ofta – och med stark oro – om extremhögerns snabba landvinningar.

Number of characters: 10 410

Inför de politiska händelserna i Europa mot 30-talets slut reagerade Johnson snabbt och beslutsamt. Romanen Nattövning (1938) handlar om nazistisk infiltration i det godtrogna Sverige, och Soldatens återkomst (1940) kan betraktas som en förövning till huvuduppgörelsen med tidens onda makter: romancykeln Krilon.

År 1935 försökte Johnson tillsammans med bland andra Karin Boye bilda en förening, ett slags motståndsgrupp, gentemot de reaktionära krafterna. Försöket rann ut i sanden – däremot skapades kort tid därefter en annan förening, Kulturfront, med det uttalade syftet att bekämpa fascism och nazism. Eyvind Johnson blev medlem, vid sidan av exempelvis Ture Nerman och Arnold Ljungdal. Föreningen gav också ut en tidskrift. Johnson medverkade även i andra antinazistiska rörelser och tidskrifter. År 1938 var Johnson en av tillskyndarna i ett försök att organisera en bred och partipolitiskt obunden antifascistisk samlingsrörelse – men också den ansträngningen misslyckades.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden