Stor klematis-guide – passar inte bara mot husväggar

Sen storblommig klematis ‘Perle d’Azur’ längs mur i Sissinghurst, England.
 

Av vana planterar de flesta sina klätterväxter mot husväggar. Visst kan man göra det, men det finns fler sätt. Låt istället dina klematis frodas i till exempel gamla träd, ställningar och häckar kan man låta sina klematisar klättra.

Number of characters: 6 294

Text och bild: Dan Rosenholm

I spaljéer efter väggar och pergolor brukar klematis få klättra, kanske i sällskap med klängande rosor. Är klematis inte alltför högvuxna passar de utmärkt också i krukor. Minst lika bra kan det bli när man släpper loss dem i full frihet i träd, buskar och häckar, i miljöer de liksom hör hemma i. Bäst passar ofta, men inte alltid, småblommiga sorter med något mindre framträdande blommor samtidigt som de är mer starkväxande och klarar konkurrens med andra växter bättre.

Begränsningarna är få, klematis kan klättra i de flesta buskar, träd och häckar. Står man ut med skador på barr och grenar går det till och med bra med barrväxter. Några saker behöver man dock tänka på om man vill låta sina klematis klättra fritt i grönskan. Storlek och växtkraft behöver matchas så att båda får plats med rotsystemen och får tillräckligt med ljus till bladen. Små, klena klematis passar med mindre träd och buskar medan de mest starkväxande sorterna kan kombineras med riktiga träd. Och så behöver man använda klematis som klarar av att klättra själva, naturligtvis.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden