Därför gillar hjärnan att du springer

Löpning förbättrar din fokusförmåga, din hälsa och ditt humör. Löpning lindrar depression och minskar risken att drabbas av Alzheimer. Listan på fördelar är lång och väldokumenterad, och om det fanns ett piller med samma effekt på hjärnan som löpning skulle det slå ut alla andra piller. Johan Renström förklarar varför.

2 min lästid

Foto: Greg Rosenke / Unsplash

De senaste årtiondena har det kommit flera forskningsrapporter som kopplar samman löpning med god hälsa och en fungerade hjärna. När du springer händer det saker i kroppen och hjärnan.

BDNF förbättrar hjärnan

En av de viktigaste upptäckterna är att tillväxtfaktorn BDNF (Brain Derived Neutrophic Factor) ökar när du springer. BDNF fungerar som ett hjärngödsel och ökar produktionen av nya nervceller och antalet kopplingar mellan dem. Det underlättar anpassningar till den omgivande miljön. Det är troligtvis BDNF som förklarar att löpning förbättrar kognitiva funktioner som minne och inlärning. Eftersom BDNF bygger om hjärnan motverkar löpning även depression. Studier visar att konditionsträning i många fall fungerar lika bra som antidepressiva mediciner.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in