Avkopplande att segla på gammaldags vis

Segla på gammaldags vis
 

Gazzines Hélène Lundgren gick med i Blankas skeppslag och hängde med ett härligt gäng av entusiaster på en seglats på gammalt traditionellt vis.

Number of characters: 5 716

De härliga sjöbusarna Erik Fischer och Theo Fick kommer och möter mig vid Gruvbryggan på Utö. Mitt bland alla de vita segelbåtarna ligger medeltidsskeppet Blanka. Hon byggdes på Medeltidsmuseet efter en replika av en gammal Roslagsskuta från år 1380. Några veckor per år kan man få följa med på Blankas seglingar i Stockholms skärgård.

– Seglingen passar alla åldrar och varje år brukar vi ha en familj på tre generationer som hänger med oss. De brukar säga att ”på Blanka hinner de umgås mera och det är så roligt att träffa barnen och barnbarnet. Deras lilla barnbarn Elise tycker att det är mysigt att sova under den luftiga tältduken av rålinne med högt i tak”, berättar Erik Fischer.

Erik Fischer och Theo Fick är skeppare på Blanka.

Efter lite proviantering av den berömda Utölimpan samt andra godsaker från bageriet lättar vi ankar och styr mot ön Runmaren. Seglet hissas och vinden är skaplig när vi seglar över fjärden. Det dröjer inte länge förrän kapten Erik ropar att seglet måste revas. Med på skutan är också Eriks barnbarn, Linnea Mauritz, 18 år och hennes kamrat Felix Torsson, 19 år. Hela besättningen har varit med förr så allt går mycket smidigt.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in