Teddybjörnen som blev en världssuccé

 

Nallen är vårt mest älskade kramdjur och har tröstat barn i långt över hundra år. Originalnallen tillverkades av familjen Steiff i Tyskland, och fortfarande är deras nallar i produktion. Många samlar på Steiffnallar och de äldsta är väldigt värdefulla.

Number of characters: 7 500

Olika typer av gosedjur fanns redan på medeltiden, men det var inte förrän 1903 nallarna började serietillverkas. I slutet av 1800-talet sparade den förlamade flickan Margarete Steiff ihop till en egen symaskin. När hon sydde nåldynor i form av elefanter till sina vänner upptäckte hon att traktens barn gärna lekte med dem. Intresset växte och 1880 startade hon ett leksaksföretag och började tillverka hundar, katter, grisar, åsnor och andra djur – även naturtrogna björnar i filttyg.  

Hon involverade hela sin släkt i företaget och fick också anställa sömmerskor. Hennes brorson Richard besökte ofta Stuttgart Zoo i Tyskland och fascinerades speciellt av björnarna. Han började skissa små lekfulla björnungar som 1902 blev prototypen till Steiffs första leksaksbjörn med rörliga armar och ben. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in