Hemma hos Guillou: “Jag har fixat det mesta i husen själv”

Hemma hos Jan Guillou
 

Här har stormakter drabbat samman, ryska spioner avrättats och en invasion förhindrats – med luftgevär och jordnötssmör. Välkommen hem till en av Sveriges mest lästa författare – Jan Guillou.

Number of characters: 10 844

Foto: Peter Knutsson

Vägen kantas av grov-växande sly och spänningslöst elstängsel. Kylan har kopplat ett fast grepp om det uppländska landskapet och det ska dröja månader innan morkullan häckar och knoppar slår ut.

Två hus, till utseendet vitt skilda från varandra, bryter av naturens ojämnheter i färg och form: det ena klassiskt falurött med en murstock från 1700-talet, det andra i nygammal norsk stil med svartmålad fasad och gräs på taket.

Gemensamt för dem båda, förutom den förenande trädgården, är det otal brott och tragedier som skett här, allt med husägarens goda minne.

Svek. Misshandel. Mord. Och så en och annan svärdsduell med fatal utgång.

– Jag skrev sju av tio böcker om Carl Hamilton i torpet. Lagom till att det var dags att påbörja min åttonde bok hade de ekonomiska förutsättningarna förändrats och jag kunde fortsätta skrivandet i mitt nybyggda norska långhus, berättar Jan Guillou när han tar emot på trappan.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in