Hitta rätt bland julens vackraste samlartallrikar

 

Samlartallrikarna tillverkades i begränsade upplagor och var exklusiva på sin tid. De är fortfarande hållbara, dekorativa och charmiga – och helt perfekta att duka med i jul. 

Number of characters: 6 247

Foto: Respektive auktionshus

Tradition och nostalgi hör julen till, och det finns massor av tallrikar med den rätta julkänslan. På loppisar står samlartallrikarna i travar – och många ligger oanvända i sina kartonger. Du minns väl de blåvita samlartallrikarna med olika årtal som hängde på farmors vägg? 

Danska porslinstillverkaren Bing & Grøndahl var tidigt ute med jultallrikar redan 1895. Rörstrand tillverkade svenska jultallrikar 1904-1925, men få familjer hade råd med den här typen av prydnadssaker då. Det var inte förrän i slutet av 1960-talet produktionen av samlartallrikar fullkomligt exploderade. Förutom Rörstrand och Gustavsbergs porslinsfabriker importerade vi samlartallrikar från bland andra Danmark, Finland, Tyskland och England. 

Jultallrikarna var väldigt omtyckta – och varje år köpte man en ny tallrik. Andra motiv var till exempel kungafamiljen, mors dag, olika jubileum, barn, slott och utrotningshotade djur. De gavs ut i begränsade upplagor och såldes i fina förpackningar med äkthetsintyg. En perfekt present till alla – från den nyfödde till gammelmormor. Tallrikarna användes inte utan hängdes upp som prydnad på väggen. Samlartallrikarna marknadsfördes som en investering som skulle öka i värde. Men en vanlig samlartallrik kostar sällan mer än 10-50 kronor idag.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in