Binas dans avslöjar var maten finns

Biodlare har alltid förstått att binas intensiva surrande och rörelser när de kommer tillbaka till kupan har en mening. Men vad betyder de? Med modern AI-teknik finns det nu möjlighet att förstå och på djupet tolka dansen – och att dra nytta av den.

2 min lästid

Binas rörelser kallas Waggle Dance, och man har haft på känn att dansen berättar exempelvis var det finns mat. Men för att exakt kunna skilja ut och förstå binas rörelser krävs omfattande datainsamling och tolkning.

Det amerikanska mjukvaruföretaget SAS Institute är en av världens största aktörer när det gäller insamling och tolkning av data. Varje år anordnar de ett stort Hackaton, alltså en tävling där det gäller att skruva ihop de mest innovativa sätten att praktiskt använda ny teknik.

Översätts till karta

Vinnare av SAS Hackaton 2020 blev Amesto Nextbridge Norway. De har monterat kameror i bikuporna för att i realtid kunna filma, mappa och tolka dansen. Det har visat sig att dansen på ett precist sätt talar om var det finns blommor att suga nektar ur. Bina kan ange både riktning och avstånd. Den insamlade informationen ges grafisk form och biodlaren får en kartbild i mobilen som visar var bina hämtar sin föda.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in