Sydfranska favoriter att längta till

Stranremsan i Nice

Man kan väl få längta i alla fall! Trots Corona, stängda gränser och kommunikationer, vintermörker och klimatkris så måste vi i alla fall få unna oss nöjet att längta. Att få längta efter sydeuropeiskt gatuliv, gatumusikanter och Medelhavets varma stränder, efter höga berg och djupa dalar, sandslott och trädgårdar. Följ med till vårt Sydfrankrike.

8 min lästid

Text: Dan Rosenholm / Bild: Dan och Ann-Christin Rosenholm

För visst har den en särställning hos oss svenskar, den franska Rivieran. Själva ordet riviera är från början en italienskt beteckning på den kuststräcka i norra Italien som gränsar till Frankrike. Det franska namnet, Côte d’Azur, är däremot en ganska nutida term som endast använts sedan slutet av 1800-talet.

Gatuliv och cafeer
Lunch eller en kopp kaffe på en gata i Nices gamla stad är något att längta efter. Det gäller även skribenten.

Och en gnutta svensk är den nog, kuststräckan mellan St Tropez i väster och Menton vid italienska gränsen. Ungefär tiotusen svenskar bor permanent här, förr var det mest pensionärer men inte minst tack vare modern informationsteknik kan även yngre flytta ner och arbeta härifrån. Även kungafamiljen har eget hus i dess västra utkant, Villa Mirage i Sainte Maxime, inköpt av prins Bertil 1946.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in