Allt om magnolia – vårens drottning

Praktmagnolia, Magnolia × soulangeana ‘Lennie’

På nakna, krokiga och vridna grenar blommar de tidigt på våren. Minsann, ser de inte ut som hämtade från den tid då dinosaurierna härskade. Många tror att de hör hemma enbart i varmare klimat, i själva verket är de lättskötta och inte sällan rejält härdiga. Det är magnolia det handlar om.

8 min lästid

Text och bild: Dan Rosenholm

Praktmagnolia, Magnolia × soulangeana.
Praktmagnolia, Magnolia × soulangeana.

Magnolior, är de inte väldigt krångliga? De blommande trädens drottning, eller kung beroende på hur man ser på saken. Och är det inte magnolior man sitter under i sin gungstol tidigt på våren i den amerikanska södern? Här i Sverige går de väl bara i Skåne?

Inte alls, så är det inte. Magnolior finns i arter och sorter som passar bra från Ystad till en bra bit upp efter Norrlandskusten. Och speciellt svåra att sköta är de inte. De vill ha lucker och näringsrik jord som helst inte ska vara kalkhaltig. Och så ska man inte trampa omkring under dem för mycket, rotsystemen är ytliga. Inte heller gillar de att planteras om. Annars är de som vilka träd och buskar som helst, vattna när det är torrt de första åren och ge gödsel om det behövs, sedan får de klara sig bäst de behagar.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in