Håravfall: 5 tips när lockarna faller

Tips till dig som drabbats av håravfall

Det kan kännas ångestfyllt, pinsamt och hemskt att plötsligt börja tappa sitt hår. För det mesta förstår man inte heller varför det sker. Och orsakerna kan också vara många. Precis som behandlingarna och preparaten mot problemet. Lars Norlén, docent vid Karolinska Institutet och specialist i dermatologi och venereologi vid Karolinska sjukhuset reder ut de vanligaste orsakerna och vilken hjälp som finns att få. 

1 min lästid

Vad beror håravfall på? 

– Det finns flera olika typer av håravfall och flera olika orsaker. Kort kan man dela in det i androgent håravfall som är ärftligt, telogent håravfall som är stressrelaterat, alopecia areata som beror på en autoimmun sjukdom och ärrbildande alopecia, som innebär inflammation i hårsäckarna.

Lars Norlén, docent vid Karolinska Institutet och specialist i dermatologi och venereologi vid Karolinska sjukhuset. Foto: Ulf Sirborn

Är det någon skillnad på manligt och kvinnligt håravfall?

– Ja, vi vet att placeringen ofta skiljer sig åt. Män drabbas oftast mitt på huvudet och ovanför tinningarna medan kvinnor drabbas på främre delen av hjässan. Kvinnor blir också sällan helt kala på samma sätt som män kan bli. Men mekanismerna bakom skillnaderna vet vi inte så mycket om. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?