16 pergolor för parker och trädgårdar

Pergola

Med anor från forna tider är pergolor idag lika modernt som någonsin förr. Utforma dem kan man göra på hur många sätt som helst. Följ med på upptäcktsfärd i Sverige och till andra sidan små och stora hav. Lär och inspireras.

6 min lästid

Text och bild: Dan Rosenholm

En skuggad gång, lövvalv, eller promenadväg täckt av bågar skulle man kunna översätta det med, ordet pergola. Uttrycket kan härledas till sent latin, och sedermera italienska, men finns idag i de flesta västeuropeiska språk.

Pergolor har mer eller mindre använts genom alla, kända, tider. De finns på avbildningar från Egypten som är runt 3400 år gamla. Vid tiden för Jesu födelse beskrivs de skriftligt av romaren Plinius d.y. Via renässansens Italien spred de sig till Frankrike och vidare till England. När det naturliga blev fashionabelt i engelsk trädgårdskonst blev pergolor omoderna, men återuppstod igen runt förra sekelskiftet främst inom den rörelse som brukar kallas Arts & Crafts.

Vad är pergolor, och andra typer av tunnlar, bågar och tak i trädgården, bra för? Ursprungligen för att bära upp vinrankor, men ett lika tydligt syfte var att ge skydd mot sol och vind. De har också alltid brukats som ett sätt att rama in och förstärka utsikter. Under dem kan man placera ut stolar och soffor för att i lugn och ro betrakta omgivningen eller fördjupa sig i diskussioner om livets mening. I moderna svenska villatomter används pergolor mest som portar mellan olika delar av trädgården. Å den andra sidan behöver man verkligen tänka ens så här långt? Det får räcka med att de är snygga, eller hur.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in