Zadie Smith: ”Jag får frågan hur barn har förändrat mitt skrivande, ingen skulle fråga McEwan det”

Zadie Smith

Hon slog igenom med sin debutroman "Vita tänder" år 2000. Den engelska tidningen Observer utsåg den till "Millenniets första litterära sensation" och för varje bok Zadie Smith har kommit ut med har hon blivit mer och mer älskad av läsare över hela världen. I höstas utkom hennes essäsamling "Aningar" på svenska. Här samtalar vi om hennes hyllade tragikomiska roman "NW" som kom ut för nio år sedan.

12 min lästid

Foto: Domenique Nobokov

– London har förändrats till oigenkännlighet. Fast i praktiken betyder det bara att det går att köpa en cupcake och en cappuccino, säger Zadie Smith.

I hennes senaste roman ”NW” skildrar hon London på ett nytt vis. Hon fångar den brittiska huvudstadens själ genom fyra personer i trettioårsåldern; deras liv, tankar, iakttagelser och drömmar. Bokstäverna NW står för postkoden North West i London där Zadie Smith har vuxit upp och bott nästan hela sitt liv.

Hon slog igenom med romanen ”Vita tänder” år 2000. Då var hon 24 och redan ett par år tidigare jagades hon av flera stora förlag som ville skriva kontrakt med henne efter att ha läst några sidor av en ofärdig ”Vita tänder”.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in