Vivienne Westwood sysslar fortfarande med punk

Vivienne Westwood

"Buy better, buy less" är ett mantra som Dame Vivienne Westwood använt så länge jag kan minnas, då jag har följt hennes arbete i många år. Hon är en av världens mest kända modedesigners som vet vad hon talar om; en erfaren fullvuxen kvinna i den så populärt beskrivna 70+ åldern.

5 min lästid

Foto: cliqmo_, CC BY-NC-SA 2.0 via Flickr

Genom åren har hon skapat och skapar fortfarande en alldeles egen klädstil som hon hämtar ur tiden och historiens anda. Men hon har egentligen slutat tala om mode, även om hennes kläder syns och skrivs om överallt och är eftertraktade i hela världen. Med den värdefulla plattformen som hon har lyckats skapa, blir hon idag åhörd, vitt och brett, när hon i samband med sitt modeskapande, kommunicerar hur vi ska räddar världen, medvetenheten om klimatförändringar och om hindret i ett ruttet ekonomiskt system.

Jag minns många av hennes visningar, som alltid var intagande sammansatt, ett skådespel, då jag i slutet i övergången till 70-talet började bevaka internationella modevisningar för svensk media, först i London och senare ständigt i Paris och ibland Milano och den kraft jag upplevde i hennes klädskapande. Det gick inte att ta miste på Viviennes politiska engagemang men också inslagen ur den engelska historien som hon kärleksfullt alltid bejakade. Detta som också ledde till att hon blev adlad av Drottning Elisabeth. Hennes kläder faller alla åldrar i smaken. Vi äldre glömmer väl aldrig punkens genombrott på 60-talet som kom som en tryckvåg, en ren explosion. Aldrig tidigare ej heller senare har vi varit med om en så starkt tillskott i modet. Vi, min generation, killar och tjejer, ville alltid åka till London då och handla kläder och lyssna på ny musik. Aldrig förr hade vi sett så spännande små butiker som dök upp lite överallt, men tydligast på Kings Road. Gatan blev en riktig ”hang-out” i London. Punken var något som befästes då och egentligen aldrig senare har försvunnit även om själva uttrycken har förändrats. På den tiden hade Vivienne Westwood, ung som hon var, hunnit med ett kort äktenskap, fött barn, en son, jobbat som lågstadielärare och träffat sin stora kärlek Malcolm McLaren. Hon födde även honom en son, Joe, som idag är designer i huset. Med Malcolm engagerade hon sig i samhällspolitik och tillsammans skapade de punken, den då så chockerande nya attityden i musik, mode, konst mm. Det var kaxigt och det påverkade ungdomen till att allt var möjligt och att låta den egna fantasin spela inom design, mode, film och musik.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in