Vincent Mock skyddar livets källa som konstnär och aktivist

Genom sin konst visualiserar Vincent Mock sin fascination för naturen. Havets giganter i naturlig storlek byggda av fiskekrokar och uppförstorade plankton i brons är ögonöppnare för vår tids exploatering av djur och natur.

4 min lästid

– Jag vill inspirera människor genom att visa dem naturens skönhet. Om de tycker att mina konstverk är vackra är det för att de levande djuren är ikoner. För mig är konst det bästa sättet att väcka engagemang för djur- och naturskydd, säger den holländske konstnären Vincent Mock.

Efter några månaders utställning på Lissabons Oceanarium, packar han ner en tre meter lång hammarhaj som han byggt av 5 000 fiskekrokar tillsammans med sitt team. Långt över en halv miljon besökare har besökt konstutställningen, men nu ska havets giganter transporteras tillbaka till ateljén i Amsterdam. 

Havets hotade megafauna blir konst 

Konstprojektet ”Hooked on Life” startade för tio år sedan och består av ett femtiotal skulpturer av havets giganter såsom hammarhajar, vitspetshajar, djävulsrockor, havssköldpaddor och tonfiskar. Flera av konstverken har ställts ut i Amsterdam, New York, Tel Aviv och Lissabon.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?