Trädgårdsmästaren på Alcatraz – om trädgård som helande passion

De västra sluttningarna av Alcatraz. San Fransiscos kajer och gator alltid närvarande. Madeiras stolthet, Echium candicans, dominerar. Till vänster Micheners redskapsskjul.

Den osannolika men sanna berättelsen om hur den hopplöst kriminelle Elliot Michener – kidnappare och rånare av kaliber – blev besatt av växter och förvandlades till den passionerade trädgårdsmästaren på Alcatraz. Och ja, det slutar lyckligt med familj, företag och långt liv. Men vägen dit var brutal.

23 min lästid

Text och bild: Dan Rosenholm

Utanför murarna i riktning mot San Francisco finns flera av de växter som överlevde fyra decennier i ensamhet mellan 1963 och 2003. Ekpelargon, Pelargonium quercifolium, stort buskfetblad Sedum dendroideum ssp. praealtum.

När skådespelaren Burt Lancaster ville göra en fängelsefilm fick han två manuskript att välja mellan. Det ena handlade om Elliot Michener, brottslingen som blev trädgårdsmästare, och det andra om fången Robert Stroud, fågelmannen kallad – en brutal och gåtfull person som satte skräck i omgivningen, inte minst i sina medfångar. Båda utspelade sig på fängelseön Alcatraz. Det där med trädgård föll inte Burt Lancaster på läppen utan valet blev fågelmannen, i Sverige fick den starkt romantiserade filmen premiär 1962 under namnet Fången på Alcatraz.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in