Ta tåget till Europa – stor guide

I sommar är vi många som längtar efter att ta tåget ut i Europa igen.
Men hur planerar du en lyckad semesterresa med tåg? Och måste det vara så krångligt att boka?

Nej, inte om du följer Gazzines stora guide – nu uppdaterad inför sommaren 2022!

9 min lästid

När Interrail var ett vanligt sätt att resa gjorde flesta en rundresa med många stopp, oftast mer eller mindre improviserad, en tågluff helt enkelt. När flyget blev det normala började vi resa tur och retur i stället. Snabbt iväg, en vecka eller en helg på samma ställe och sedan lika kvickt hem igen.

Nu tänker många likadant när de ska planera sin tågsemester, men en resa till Medelhavet tar minst ett dygn och innebär flera tågbyten. Risken är att du blir irriterad och stressad om tågen är försenade. Så ha inte för bråttom och res inte för långt!

Lättare än du tror

Föredrar du planering bör du vara ute i god tid. Tyvärr är det inte lika enkelt att boka sin tågresa som flyget, men inte heller så svårt som det ibland kan verka. Det finns flera resebyråer som specialiserar sig på tågresor och hjälper till att finna den bästa rutten. Vill du inte planera alls finns några paketresearrangörer som har färdiga resor. Och det går fortfarande att improvisera och resa runt med Interrailkort utan platsbiljett, om du undviker snabbtåg och helst inte reser i juli eller augusti.