Anders Kompass – svensken som inte tiger

Anders Sundelin tog reda på vem Anders Kompass är.

FN skickade hem Anders Kompass från arbetet som chef för ett kontor för fältarbete. Anledningen? Han hade lämnat en rapport om övergrepp mot barn till franska myndigheter. Bakom övergreppen stod franska soldater i FN-tjänst. Det hela skulle utvecklas till en av de största skandalerna i FN:s historia. Men vem var Anders Kompass? Anders Sundelin tog reda på det.

15 min lästid

Foto ovan: Kirolos Nathan, CHRS

Ingen har ifrågasatt själva sakfrågan i den här historien: att franska soldater under FN-flagg misstänks för att ha begått de mest avskyvärda brott i Centralafrikanska republiken. Pojkar mellan åtta och femton år har vittnat om hur de tvingats till sexuella handlingar i utbyte mot mat och pengar. Fjorton soldater … elva från Frankrike, tre från Chad, två från Ekvatorialguinea – utpekas av tretton pojkar i den rapport som sträcker sig från december 2013 till juni 2014.

Inte heller fortsättningen på historien är omtvistad: att den sex sidor långa rapporten anlände till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève omkring den 15 juli ifjol och att avdelningschefen Anders Kompass en dryg vecka senare överlämnade den till Frankrikes biträdande ambassadör i Genève. Anders Kompass var och är chef för avdelningen för fältarbete med 120 anställda på kontoret, 500 på fältet plus 800 frilansare. Det var folk från avdelningen som gjort rapporten, överlämnade den i vederbörlig ordning till sin chef. Den 30 juli tackade den franska ambassadören Anders Kompass i ett brev som registrerades i FN-högkvarteret: ”Tack för den information om operation Sangaris i Centralafrikanske republiken som ni önskade att min regering skulle få kännedom om. Dessa uppgifter har fått mina överordnades fulla uppmärksamhet.” En rättslig process hade inletts, meddelade ambassadören, ”skyndsamt” tillade han.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?