Svenska ikoner: Jan Carlzon inpå livet

Läs Thomas Sjöbergs artikel om legendaren Jan Carlzon

Han vände tre krisande storföretag från förlust till vinst och blev SAS-Janne med hela folket. Han höjde statusen för de som jobbade med service och skickade personalen på charmkurs. I mitten av 90-talet träffade journalisten Thomas Sjöberg legendaren Jan Carlzon och hans porträtt av ikonen känns fortfarande aktuellt.

27 min lästid

Foto ovan: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I Salénhuset i Stockholm, i föreläsningssalen, väntar 120 förväntansfulla näringslivspersoner på direktionsnivå och uppåt på att Jan Carlzon ska fatta mikrofonen. Inte en enda politiker i publiken. Här har det berömda rederiet sina lokaler, här sitter den framgångsrika fonskommissionärsfirman Hagströmer & Qviberg och här huserar investmentbolaget Öresund. Här råder ingen som helst kris.

Arrangören, Christer Engléus på Informationskollegiet, vet vad marknaden vill ha och har gått ut hårt i förhandsreklamen: ”Jan Carlzons internationella seminarium, för första gången i Sverige! Nu är han hetare än någonsin! Jan Carlzon är i full fart på väg in i 2000-talet. Är du med? Missa inte tillfället att komma Jan Carlzon in på livet!”

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?