Surfingterapi stärker självkänslan hos skolelever i Portugal

Surflektion för barn från utsatta områden.

Psykologen och surfaren Nuno Fazenda samlar dagligen skolelever på stranden i Cascais utanför Lissabon. Vågsurfing är hans passion och terapeutiska verktyg för att främja egenmakt och ett bättre liv för barn i utsatta områden.

3 min lästid

– Surf Art bygger upp självkänslan hos barn i utsatta områden. De tror att alla dörrar till utbildning, arbete och ett bra liv är stängda men det är de inte, säger Ana Vaz, utbildningsrådgivare på organisationen Pressley Ridge som stödjer Surf Art.

Både Nuno Fazenda och Ana Vaz valde idrottsinriktning sista året på psykologiprogrammet. Några år senare startade Nuno Fazenda och Paulo Canas, en annan passionerad surfare, landets första sociala företag med fokus på surfing. Verksamheten har varit igång sex år och stöds av Cascais kommun.

– Surfing är en äventyrlig och riskfylld sport som innehåller olika moment där barnen stegvis lär sig hantera sig själva och sin omgivning. De känner effekterna av framgång och misslyckande i en positiv miljö. De planerar, genomför sin plan och reflekterar kring vad som gick bra och vad som kan förbättras. De fattar egna beslut, tar ansvar och lär sig investera i framtiden, säger Nuno Fazenda.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in