Skön båtluff i Kroatiens skärgård

Kroatisk öluff

Ön Vis stränder är stilla och utmejslade i bergen. Morgontrötta partyprissar väntar i färjekön på Hvar. På Korčula smittar glädjen över ännu en vinskörd.En båtluff i Kroatien är en resa mellan praktfull natur, medeltida städer, trendiga barer och vinrankor med ständigt nya druvsorter.

11 min lästid

Min sko slirar i gruset och småsten rullar kvickt nedåt. Jag är glad att jag inte valde flipflops i dag. Stigen slingrar nedför berget till stranden Stiniva på den kroatiska ön Vis. Det är så brant att jag måste stanna upp och få tillbaka greppet under skosulorna. Stigen är besvärlig, men det är värt ansträngningen.

Där nere har havet grävt sig in i berget av kalksten och format en lagun, inte större än en ordinär simbassäng, omgiven av höga klippväggar. Innanför skiftar vattnet färg från djupblått till turkos.

Båtarna får stanna utanför den smala öppningen till stranden Stiniva på Vis. Foto: ELISABET AXÅS

Utanför den endast fyra meter breda öppningen i berget ligger några småbåtar förtöjda i bojar. Det finns bara två sätt att ta sig hit – den branta stigen eller med båt. Alltså är det gott om plats trots att stranden är så liten.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?