Så vet du om du eller ditt barn är allergiskt

Så kan du bota din allergi

Rinnande näsor, nysattacker, magproblem eller i värsta fall, en hals som svullnar och gör det svårt att andas. Allergi kan ta sig olika uttryck och för den som drabbas är det ofta mycket besvärande. Men vad beror allergi på och vad kan man göra åt det? Sjuksköterskan och journalisten Helen Bjurberg reder ut begreppen.

7 min lästid

Allergi är den vanligaste kroniska sjukdomen bland barn i Sverige och den övriga västvärlden. Drygt en tredjedel av alla svenska barn lider idag av någon form av allergi och för varje år som går blir de drabbade allt fler. Under de senaste trettio åren har de vanligaste allergierna ökat med det tredubbla. Forskarna vet inte vad det beror på, teorierna är många. Kanske lever vi för rent, och utsätts för alltför lite mikroorganismer. Kanske orsakar kemikalier runtom oss störningar i våra kroppar. Eller kan det vara våra ändrade kost- och livsstilsvanor som är orsaken?

Vad är allergi?

Allergi innebär att kroppens immunförsvar reagerar på ämnen som normalt inte är något hot mot kroppen. Immunförsvaret som egentligen ska bilda antikroppar för att skydda oss mot bakterier och virus, bildar i stället antikroppar mot ofarliga ämnen, vanligtvis proteiner. När det allergiframkallande ämnet, det så kallade allergenet, fångas upp av antikropparna frigör kroppen ämnen, bland annat histamin, och en allergisk reaktion uppstår. Reaktionerna kan variera med allt från kliande ögon, rinnande näsor, magont, kräkning och diarré till eksem, nässelutslag och astma. Symtomen kan vara ofarliga, om än så besvärliga, men också allvarliga och till och med livshotande.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in