Så undviker du sommarens faror

Så undviker du sommarfarorna

Äntligen är den här – sommaren! Med härligt väder, lata, dagar och glada barn. Men med sommarens fröjder följer också en hel del risker. Här är råden för dig som vill slippa akuten i sommar. 

9 min lästid

Insekter 

Fästingar

Fästingar kan överföra två otäcka typer av virus till människan, Borrelia och TBE. Borrelia ger ofta rodnad kring bettet, feber och allmän sjukdomskänsla, men det kan också ge symtom från centrala nervsystemet, lederna och hjärtat. TBE yttrar sig med influensaliknande symtom som för många går över på någon vecka. Men för en tredjedel av dem som smittats sprider sig viruset vidare och orsakar hjärnhinneinflammation som kan orsaka långdragna, i vissa fall livslånga men och i värsta fall vara dödlig.

Förebygg: Ha kläder med långa ärmar och ben när ni är ute i naturen och kolla barnens kroppar ordentligt innan sänggående. Fästingar trivs bäst på varma ställen, kolla hårbotten, ljumskar, armhålor och området bakom öronen noga. Det finns inget vaccin mot Borrelia men mot TBE. Vaccinationen är godkänd från 1 års ålder. Viktigast är vaccination för personer som vistas i högriskområde. Se karta på www.fasting.nu

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?