Så hjälper du barnen till lagom skärmtid

Så begränsar du dina barns skärmtid

Hur mycket skärmtid är lagom och hur gör man för att sätta gränser? Helen Bjurberg intervjuade Elza Dunkels, författare till boken ”Vad gör unga på nätet?” som tycker att föräldrar behöver vara mindre fientliga till datorer.

7 min lästid

– Alla andra föräldrar hatar mig efter föräldramötet igår, suckar väninnan i telefonen.

– Jag gjorde visst något som tycks vara värre än både langning och barnmisshandel när jag vägrade att gå med på klassens gemensamma dataregler. Alla andra var överens om att kollektivt begränsa barnens datatid till en timme om dagen, men jag sa nej. Jag vill ju att mina barn ska sitta vid datorn mer, mycket mer!

Det är lätt att bli betraktad som ett UFO om man tycker det är okej, eller till och med vill att barnen ska hänga mer vid datorn. Och lätt att känna sig ensam på ja-sidan när motståndarna rustar sig med säkerhetsprogram, äggklockor och förbudslistor. Men Elza Dunkels, som forskar om unga och nätet, är författare till boken ”Vad gör unga på nätet?” och själv mamma till fyra kids vill att ja-sägarna ska bli fler. Hon menar att många är onödigt rädda för barnens datavanor och att vi, istället för att förbjuda och begränsa barnen, behöver bekanta oss med det okända för att bättre kunna hantera det.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in