Så går du ner i vikt i klimakteriet

Så går du ner i vikt under kliamkteriet.

Vallningar, humörsvängningar och sömnproblem. Men också extra kilon, ändrad kroppsform och svårigheter att gå ner i vikt. Klimakteriet är onekligen en tid av kroppslig och själslig förändring, men med smarta tips behöver de inte vara bestående. 

3 min lästid

Kommer du inte i dina gamla kläder längre? Eller försöker du gå ner i vikt utan att något händer? Kanske är det klimakteriet som börjar göra sig påmind? Enligt Maria Särén, diplomerad kostrådgivare och ICF-coach, är det vanligt med olika typer av viktproblem i övergångsåren.

Vad händer egentligen i kroppen när vi kommer i klimakteriet?

– Vi hamnar inte i klimakteriet över en dag utan det är en hormonell process som pågår under lång tid, säger Maria Särén och förklarar att förklimakteriet kan börja redan i 35-årsåldern, för att sedan gå över i klimakteriet som kan pågå till 55-årsåldern eller längre.

– Under den här tiden ställs många av våra hormoner på ända, men framförallt är det östrogenet och progesteronet som sjunker medan kortisolet, vårt så kallade stresshormon, ökar. Alla de här hormonella förändringarna är helt naturliga, och inget som vi behöver oroa oss över. Men det underlättar om man förstår vad som händer, eftersom det påverkar våra kroppar och gör att vi kanske inte alltid känner igen dem.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?