Så designar du trädgården med grönt

Turkisk julros, Helleborus orientalis

Du tänker knappt på att den finns, i trädgården alltså. Klorofyll, som reflekterar grönt ljus, är närvarande i de allra flesta levande växter. Grönt är så självklart i täppan att man inte ens reflekterar över att den finns mer än som en del av bakgrunden. Men underskatta inte dess betydelse, likt andra färger finns den i en mängd nyanser, och det finns en hel del blommor som är gröna.

3 min lästid

Text: Dan och Ann-Christin Rosenholm

Bild: Dan Rosenholm

När vi fyller våra rabatter med storblommiga perenner i starka färger ska vi vara tacksamma att vi har det gröna som fyller ut, lugnar ner och ser till så att färgkrockarna inte blir för skarpa och pråliga. Ju större del av en växt som utgörs av grön bladmassa desto mer lättplacerad blir den, eftersom det gröna tonar ner blommornas färg och gör dem mindre dominanta.

Grönt finns precis som andra färger i en mängd nyanser. Kompositioner där man medvetet utnyttjar olika gröna färger hos växternas blad blir väldigt läckra och ger som bonus längre hållbarhet än sådana som bygger på färggranna blommor. Även om grönt så klart är bladens färg finns det också en del blommor som är gröna, framförallt i varierande nyanser av lime. De ska helst kontrasteras mot blommor eller blad i någon annan färg för att riktigt komma till sin rätt. I ensamt majestät riskerar de att försvinna in i den allmänna grönskan.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in