Roadtrip Norrland etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet i vedlåren

En av de mest exotiska delarna av Europa ligger här i Sverige. Det vet de holländska, tyska och italienska turister vi möter längs vägen. Men svenskarna reser hellre åt andra hållet.
Gör som vi i stället och häng med på en roadtrip Norrland runt!
Text och foto: ELISABET AXÅS

3 min lästid

Vår resa i Norrland börjar med en rad Sverigerekord. Alla lockar oss inte att stanna, eller vad sägs om ”Välkommen till Börtnan – kallast i landet”?

Nej… Vi kör vidare.

Då har vi redan besökt Sveriges högst belägna by Högvålen (830 meter över havet), tittat till den högst belägna kyrkan i Tännäs (648 möh) och kört på Sveriges högst belägna landsväg över Flatruet (975 möh).

En rad svenska rekord, men vid första etappens mål väntar en unik sevärdhet som slår dem alla: Överhogdalsbonaderna på friluftsmuseet Jamtli i Östersund.

Vem vill se ett gammalt täcke?

Mitt ressällskap var måttligt intresserad när jag beskrev bonaden i bilen på väg hit. Ett gammalt täcke som kyrkvärdens dräng hittade i en vedlår i kyrkan i Överhogdal 1909. Men när konstnären Paul Jonze vecklade ut täcket såg han mönster med hästar, renar, båtar och människor. Det visade sig vara delar av nästan tusen år gamla bonader, från vikingatiden alltså, och bilderna berättar om tiden när kristendomen mötte asatron. På väven syns både kyrkor och hästen Sleipner med åtta ben.