På cykel genom Mallorcas mångsidiga landskap

Cykla på Mallorca - en allt populärare semesterform

Min position är framåtlutad och jag viner fram på raksträckan. Till höger om mig breder Medelhavet ut sig, saltdoften kittlar i näsan, solen värmer ryggen och den ljumma brisen ligger mjuk över mitt ansikte.

6 min lästid

Spandexbyxans insydda kudde är behaglig mot rumpan, jag känner kraften i benen som tar mig framåt. Landsvägscykeln jag sitter på väger inte mer än sex kilo, trycket i däcken är perfekt och jag ligger stadigt på den tolfte växeln.

Här och nu finns det inget i världen jag oroar mig för, mer än om uteserveringen vi kommer pausa på kommer ha ett ledigt bord i solen.

Jag är nämligen inte ensam cyklist på Mallorca. Cykling är en nationalsport i Spanien och andra kuperade länder i södra Europa. Till de spanska cyklisterna ansluter sig nära 140 000 cyklande turister varje år, och antalet ökar. Mallorca är stort som Gotland och har milsvis med slingrande landsvägar, vissa med kilometerlånga stigningar i Serra de Tramuntana, andra längs stensatta murar och olivlundar.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?