Mystiska hägringar – myterna och dess förklaringar

Sagoslott i skyn, falska öar i Arktis och spökljus i Australiens outback. Många förbluffande syner har en vetenskaplig förklaring, men legenderna lever ändå.     

9 min lästid

Bild: George Grie CC BY-SA 3.0

”Så är hon dömd att gå och gå förutan ro och rast. Om natten ser man lågor blå omfladdra hennes mast; om dagen känns den skutan snart på klyvarns egna form och att hon rider upp med fart emot den värsta storm.” Så beskriver poeten Viktor Rydberg det legendariska spökskeppet Den Flygande Holländaren. Enligt traditionen skulle skeppet på 1600-talet ha försökt runda Godahoppsudden vid Afrikas sydspets i en våldsam storm. Besättningen bönföll kaptenen att söka sig till en skyddad hamn, men han svor att varken Gud eller Djävulen skulle få hindra honom att runda udden. Som straff för denna hädelse dömde Gud honom att segla på de sju haven till tidens ände.

Att sikta den spöklikt skimrande Flygande Holländaren ute till havs är ett illavarslande omen. Besättningens vålnader kommer att böna och be om att man ska vidarebefordra hälsningar till deras nära och kära. Men den som rörs av deras böner beseglar sin egen undergång. Vem är då kapten på skeppet? Enligt engelsk tradition är han sjörövaren Davy Jones från Västindien. Att hamna i Davy Jones kista är en omskrivning för att en sjöman drunknar till havs.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in