Lokalt mathantverk sätter Ängskär på kartan

Linda Wickström förverkligade sin dröm om restaurang-café-delikatessbutik vid havet. Visionen är att Kolhuset i Ängskär ska vara ett skyltfönster för alla fina råvaror och duktiga leverantörer i trakten.

4 min lästid

I Ängskärs hamn på Hållnäshalvön finns en sommarrestaurang med bästa läge på kajen med utsikt över skärgård och öppet hav. Krogen har tidigare varit relativt enkel och främst lockat närboende samt en och annan turist som råkat hitta hit. Här finns även servicehusdel för båthamnsgäster och husbilsgäster. Byggnaden heter Kolhuset, namnet anknyter till att det bedrevs kolningsverksamhet på denna plats under 1930-talet och början av 1940-talet, nuvarande servicehus och restaurang står på grunden av det tidigare kolhuset.     

Linda Wickström. Bild: Kolhuset

När Linda Wickström fick höra att fiskehamnsföreningen sökte ny arrendator till restaurangdelen blev hon eld och lågor.  

– Jag har drivit ett litet café och inredningsbutik några somrar hemma på vår gård Skattgården i byn Barknåre nära Ängskär. Men jag har alltid tänkt att Kolhuset med sitt läge vid havet och naturreservatet är en oslipad diamant. Jag kände att det skulle vara otroligt roligt att få fortsätta att förverkliga alla mina idéer här i Ängskär, berättar Linda.