Ljusfest avslutar båtsäsongen

När hösten nalkas tänds eldar och tusentals marschaller efter stränderna längs Norrlandskusten som ett farväl till sommaren. Också båtfolket har anammat traditionen.

5 min lästid

Foto: Håkan Nordström /Höga Kusten

I Baggviken, urgröpt i ölandskapet likt en lagun, vid Sveriges högsta ö Mjältön ligger fritidsbåtarna tätt under båtsistan – båtfolkets egen ljusfest helgen före första upptagningen. 

Det blåser fem sekundmeter och det är fortfarande arton grader varmt i luften och sexton i vattnet trots att det har hunnit bli september. Blek skiner höstsolen och sprider ett metalliskt lyster över Bottenhavet i höjd med Höga kusten.

Det syns många båtar på fjärdarna i dag. Segel fångar fuktiga höstvindar och snabbgående motorbåtar planar en sista gång för säsongen.

Alla har samma destination, det blir snudd på trängsel i det trånga inloppet till Baggvikens skyddande lagun. Här finns bryggor och eldplatser, en vedeldad bastu, torrdass och sophämtning. Och en kallkälla med färskvatten. Naturhamnen är välbesökt av Näske båtsällskap utanför Örnsköldsvik som samlar medlemmar från Härnösand i söder till Skellefteå i norr.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in