Lars Härngrens modellbåtar utstrålar kraft och frihet

Konstnären Lars Härngren bygger skalenliga och eftertraktade modellbåtar i ek och gran. Små trädetaljer, svarvade beslag och linoljebehandlad segelduk förhöjer intrycket och lockar båtentusiaster till Modellbåtsakademin i Särö.

3 min lästid

– Det roligaste är att fånga formen. Det är den som ger båten karaktär. En julle har en skön, lite bullig form. Tankarna går till arbete och fiske till sjöss. Även Västkustsnipan är bred och kraftfull, säger Lars Härngren när han visar runt bland träbåtar, hyvelbänkar och en uppsjö av olika verktyg i verkstaden.

Bland hans favoriter finns olika typer av allmogebåtar, som ursprungligen användes för fiske till husbehov. De hade varken däck eller motor men utvecklades efter hand till att fylla olika behov i lokalsamhällena. Inspirationen kommer också från Norge där det finns speciella lotsbåtar och fina Colin Archer båtar. En annan källa till modellerna är uppmätningsritningar av gamla båtar som finns runtomkring i Sverige. Förutom att båtarna har ett stort kulturhistoriskt värde är Lars Härngren även intresserad av hur båtbyggare runt Skagerack, Östersjön och inlandets sjöar influerades av varandra.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in